Asansör Etiketleme

Asansör Etiketleme
Yasal Yönetmelik ilgili Maddesi
18 KASIM 2011 TARİHLİ “ASANSÖR BAKIM VE İŞLETME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK ” YÖNETMELİĞİNİN 10. MADDESİNE BİNAEN A TİPİ MUAYENE KURULUŞLARI TARAFINDAN ASANSÖRLERE YILDA BİR KEZ FENNİ MUAYENE YAPILMASI GEREKMEKTEDİR. 
 
(MADDE 10 - (1) Asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık kontrolü yapının bağlı bulunduğu ilgili idare tarafından, A tipi muayene kuruluşuna yaptırılır.)
A tipi muayene kuruluşu yine bakanlığın yayımladığı checklist e göre denetimlerini yapar ve checklist teki maddelere uygun olmayanları “kırmızı etiket” ile güvenli olmayan asansör , maddelerin çoğuna uyup insan sağlığını etkilemeyecek eksiklikler mevcut ise “mavi etiket” ile güvenli asansöre geçiş , maddelerin hepsine uyuyor ise “yeşil etiket” ile güvenli asansör olarak belirler.
 
Asansör kontrolleri yönetmeliği gereği gerekli kontroller ilgili ve yetkili kurumlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Makine Mühendisler odası ( MMO), TSE, ROYAL CERT, AND vb firmalar ve bazı bölgelerde belediyeler tarafından yapılan muayeneler sonucunda asansörünüzün kullanıma uygun yada uygun değil kararı verilerek, uygun bulunmayan asansörlere kırmızı etiket, uygun bulunan asansörlere ise Yeşil Etiket verilmektedir.
 
Kırmızı etiket ve raporu verilen asansörler 1 ay sürede asansör eksiklerini yaptırmanız için size süre tanınır. Belirtilen zamanda asansör eksiklerini yaptırmadığınız takdirde cezai işlem ve asansör mühürlenmesine kadar yasal haklara sahip kurumlarca asansör servise kapatılır.
 
Mavi Etiket Asansör hafif kusurlu olarak kullanıma uygundur anlamı taşımaktadır. Hafif bulunan kusurlar ise Asansörün çalışmasında emniyet açığı olmayan maddelerden ibarettir.
 
Dolunay Asansör, Kırmızı etiket almış asansörün rapordaki eksik maddelerini tamamlayarak asansör revizyonunu gerçekleştirip muayeneye hazır hale getiriyoruz.
 
Asansör Renk Etiketleri ve Anlamları
Yüksek katlı binaların artması, asansörlere her gün binmeyi mecbur hale getirmektedir. Her gün defalarca bindiğiniz asansörler güvenli mi? Asansörlerin düzenli bakımları yapılıyor mu? Asansöre yapıştırılan kırmızı, sarı, yeşil ve mavi etiketler ne anlama geliyor?
 
Alanında uzman ve yetkili mühendisler tarafından, periyodik kontrolü yapılan her asansöre; kırmızı, yeşil, mavi ve sarı renkli etiketler yapıştırılır. Asansör kabini içerisinde, asansörü kullanan kişiler tarafında rahatça görülebilecek yerlere yapıştırılan asansör renk etiketleri; asansörlerin can ve mal güvenliğine uygun olup olmadığını belirtmektedir. Sürekli kullandığınız asansörlerde bu renkli etiketlerden bulunmuyor ise, en kısa zamanda yöneticiniz ile görüşerek asansörlerin periyodik kontrol ve muayenesini yaptırmayı unutmayınız. Etiketler var fakat okunmuyor veya zarar görmüş ise, mutlaka gerekli kontrollerden sonra zarar gören etiketin yenisi ile değişmesi gerekmektedir.
Yukarı Çık